2013. május 13., hétfő

Bottal üthetem a nyomom - 2008. 03. 25.


Illusztráció: Laár Györgyi
Kedves Barátaim!

Újabb kinccsel gazdagodott a felszerelésem. A tárgy, amire ezentúl mindig támaszkodhatom, nem más, mint a túrabot. Hiperszuper, teleszkópos, így egészen picikére, mindössze 16 centisre összecsukható. Adtak mellé mindenféle tartozékot, amelyek inkább néznek ki homokozójátéknak, mint komoly kütyünek.





Ha megnézitek a bottartozékok névre hallgató képet, Ti is meggyőződhettek róla. Bevallom, elég erősen rá kellett meditálnom, hogy vajon mire is lehetnek jók e fura műanyagok. 

Ránézésre az egyik almacsutka-eltávolításra lehet remek, a másik pedig homokmignon készítésre kiváló. Persze azt mindjárt gondoltam, hogy a bot végére kell húzni őket, mert egyrész 2-2 van belőlük, másrészt mert a síbotokon így láttam. 

Messziről persze, hiszen síléc egész életemben összesen 30 percig volt a lábamon, pontosan addig, amíg úgy megsértődtem az önmagából kikelve „Hóeke! Hóeke!" utasításokat üvöltő arrogáns síoktató lányra, hogy úrinő módjára lecsatoltam a síléceket, és kecsesen megkerestem az első hüttét, amely az elkövetkezendő két napra szinte otthonommá vált. (Talán ezek ismeretében fejezte ki az egyik legjobb barátnőm a minap az iránti aggodalmát, hogy én két napnál tovább bírnám húzni a kalandot, amit úgy hívnak: El Camino.)

Szóval, kellett vagy 2 perc, hogy rájöjjek, ezeknek akkor lehet szerepe, ha az ember sáros, laza talajon keres a bot segítségével kapaszkodót, mert hát hiszen a sárban a bot is elmerül, így hát kell neki ilyen kis „szoknyácska", ami megakadályozza, hogy végleg eltűnjön a trutyiban. Azt gondolom, egy a sorsával folyamatosan birkózó embernek (mint például nekem) is jól jönne néha-néha egy ilyen trutymóleszorító tartozék…

És mint az a kétféle formából kiderül, már túrázáskor is többféle trutyit lehet megkülönböztetni, bár azt, hogy miben mások ezek, arról fogalmam sincs. Úgyhogy, Kedves Barátaim, itt a remek alkalom, hogy újfent tanúbizonyságot tegyetek arról, mennyivel szakavatottabbak vagytok nálam a témában: kérlek, írjátok meg, hogy milyen terepen kell az almacsumázót használnom, és mikor a homoksütikészítőt. Miközben felvilágosítotok, elönthet Benneteket a megnyugtató érzés, hogy így vagy úgy, de átvitt értelemben ezzel Ti is kirángattok engem egyfajta szmötyiből.

Előző levelem óta kiolvastam egy útinaplót is a Caminóról, amit egy 28 éves fiú írt tavaly augusztusban, és bevallom, nem lettem bátrabb tőle. Becsületemre legyen mondva: eltántorítani sem tudott.
Ebben a könyvben is olvasható a Szent Jakab út legendája, amit most mindannyiunk okulása végett idéznék is Nektek.

Akik nem szeretnének jóval okosabbak és intelligensebbek lenni, mint most, azok tekintetükkel ugorjanak a következő nagybetűs szövegrészre!

„A történet gyökere jó kétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, mikor Jézus tanítványai keresztül-kasul járták az ismert világot, igeterjesztés nemes céljából. Krisztus keresztre feszítését követően Jakab – az egyik apostol, aki Hispánia területén térítette a híveket – visszatért a Szentföldre, ahol azonban csúfos véget ért az élete: Heródes lefejeztette. Testét egy hajóval csempészték ki, hogy visszavigyék a mai Spanyolország területére. Nem egészen tisztázott, hogy simán kikötöttek, vagy a viharban elsüllyedtek, és úgy vetette partra a testet az óceán Galícia partjainál, a lényeg, hogy a helyiek eltemették Jakab maradványait egy közelebbről meg nem határozott helyre.

A történet itt meg is akadt egy rövid nyolcszáz év erejéig, mígnem olyan események álltak össze a történelemben, amik kedvező feltételeket teremtettek a sztori újbóli előkerülésére. A legfontosabb tényező az volt, hogy Szentföldön ebben az időben meglehetősen visszaesett a zarándokturizmus, a dúló háborúk miatt. Hispánia területén pedig már kétszáz éve folyt a reconquista, a mórok által elfoglalt területek – keresztények általi – felszabadító háborúja.
A legenda szerint egy Pelayo nevű pásztor indult el egyik éjjel (kb. 830-ban) a Tejutat követve Nyugat felé. Az egész kultúrtörténet leghomályosabb pontja, hogy hogyan bukkant rá a majd' ezeréves sírra, de a lényeg, hogy több száz kilométer gyaloglás után, ami alatt végig az égi csillagmezőt követte, rátalált a híres temetkezési helyre. Templomot is emeltek a szent helyen, ugyanott, ahol a mai katedrális áll, a köré épülő település pedig a Santiago de Compostela nevet kapta. Ez elvileg körülbelül annyit tesz: a Csillagmezőszentjakab.
Az újkori nyelvészek azonban úgy tartják, a „Compostela" szó nem a Campus Stellae kifejezésből ered, ami a csillagmezőt takarja, hanem egy latin kifejezésből, a „cumpustel, vagy valami ilyesmi) ami temetőt jelent. Merthogy itt régen, már a római időkben is temető volt.
A város szempontjából ez természetesen mindegy, az előző évezred első évszázadai folyamán elképesztő mennyiségű zarándok érkezett Santiagoba. A csúcspontot a XIV. század jelentette, mikor évente akár négyszázezer, egyes források szerint pedig akár egymillió zarándok is érkezett a keresztény világ harmadik legfontosabb szent helyére."

Ezután leírja, hogy a reconquista végeztével alábbhagyott a gyaloglási vágy, volt olyan év, amikor 40-en vettek részt a Szent Jakab napi misén. Aztán…

„Az út újkori történelme a nyolcvanas években kezdődött. Néhány lelkes pap vette a fáradságot, és az út népszerűsítésébe kezdett úgy spanyolhonban, mint Európában. Áldozatos munkával festették tele egész Észak-Spanyolországot kicsi, Santiago felé mutató sárga nyilakkal. Még II. János Pál pápát is meggyőzték az ügynek, aki két alkalommal is zarándokolt – egy rövid távot – Santiago de Composteláig. A kilencvenes évektől aztán újra tízezrek, szentévekben pedig már százezrek keltek útra a csillagmező alatt."

Idézet vége, Pupákok!

Legközelebb azt írom le Nektek, hogy honnan ered a Caminóra oly jellegzetes kagyló-szimbólum. Az, ígérem, rövidebb lesz.

Fogadjátok szeretettel a jómagamat és botomat együtt ábrázoló digitális fotókompozíciókat, melyek megalkotásánál egyetlen szent cél lebegett a szemem előtt: ha lehet, most egy hajszállal kevésbé csináljak magamból idiótát, mint az előző fotók készítése során. Mindenki döntse el, mennyire sikerült…

 




Cső!
Fru

A következő részhez katt ide!

Az előző részhez katt ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése